Budjettivaltuusto 2018

03.12.2018 17:00

Salon kaupunginvaltuusto 03.12.2018

Salon kaupunki on taas suurien ratkaisujen edessä tulevina vuosina. Olemme kärkihankkeissa isojen investointien tiellä ja ne edellyttävät vakaata taloutta sekä kaupungin itsensä että valtionkin puolelta.
Vaikka olemme nousseet 40 milj. euron kuopasta melkein kiitettävästi, hurraahuutoihin ei ole kuitenkaan aihetta.
Meillä tulee olemaan useita tilanteita, joissa joudumme laittamaan vastakkain rahan, palveluiden laadukkuuden, työllistämisen, asukasluvun laskemisen, lapset ja nuoret, kaupunki- ja mielikuvan uusimisen, joukkoliikenteen ja ilmaston suhteen – vain muutamia mainitakseni.
Miten valtionavut tulevat kehittymään, ja sote- ja maakuntauudistus ovat edelleen auki. Useat kaupungin kehittämishankkeet ovat nytkähtäneet eteenpäin, toivottavasti ne pysyvät hyvässä liikkeessä.
Tälle vuodelle osunut n. 10 milj. euron veromätky ei ollut mieluisa yllätys ja vaikka siitä selvitäänkin, tällaiset paukut antavat ainakin minulle valtion toiminnasta sellaisen kuvan, että kuntien hyvinvointia ja kehitystä ei tueta ja arvosteta oikealla tavalla.

Ensi vuoden talousarviossa on monia hyviä asioita, joista olen tyytyväinen. Mielestäni suunta asioiden yhdessä sopimisesta on hyvä ja tuottaa parhaiten tulosta pitkällä tähtäimellä.
Olen suurinpiirtein tyytyväinen henkilöstön osalta uusien virkojen perustamisissa.

Kuitenkin, kuten voimme erilaisista selvityksistä lukea, esim. perheet painiskelevat isojen ongelmien kanssa – lasten ja nuorten ongelmat ilmenevät monenlaisena pahoinvointina tässä ajassa. Ne ovat raskaampia, usein vaikeampia hoitaa. Meidän velvollisuus on tarttua tähänkin asiaan tehokkaasti niin, että tuemme ja järjestämme palveluja asioiden huomaamiseksi ja hoitamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Siksi tulen esittämään, että kohtaan ”Lasten ja nuorten palvelut” yhden psykologin lisää nimenomaan varhaiskasvatuksen henkilöstöön.

Ja kuten tiedämme, vanhusväestön kasvava joukko tuo tullessaan koko ajan palvelutarpeen lisäystä monessa eri muodossa – omaishoitajat ovat todella tärkeä kolmas sektori, heistä on pidettävä huolta.

Sosiaaliseen luototukseen esitetään pientä lisäystä, siitä olen erittäin iloinen.

Turvallinen ympäristö, aktiivinen yrittäjyys, hyvien palveluiden saatavuus ja luotettavuus, henkilöstön hyvä ja energinen osaaminen hyvän johtamisen kautta, oikeat investoinnit oikealla hetkellä, esim. koulut, antavat meille eväät selviytyä näistä haasteista parhaalla mahdollisella tavalla.