Burjettivaltuusto

28.11.2017 17:00

Uusi kaupunginjohtaja ja uusi valtuusto ovat käsittelemässä ensimmäistä budjettiaan.
Muistan sellaisenkin Vasemmistoliiton valtuutetun puheenvuoron, joka alkoi sanoilla, että ”tässä talousarviossa ei ole mitään hyvää muuta kuin punaiset kannet”. Kaikki oli silloin vielä paperiversioita ja eri värisillä kansilla varustettuja. Puheenvuoron piti Soile Nurminen.
Tässä ensi vuoden talousarviossa on kuitenkin hyvääkin, vaikka monista asioista ollaan matkan varrella keskusteltu ja oltu montaa mieltä. Koska pelimerkkejä on rajallinen määrä, sillä on vaikutusta lopputulokseen.

Meitä kannustetaan tekemään arvovalintoja ja pitäisi käydä keskustelua laajalla rintamalla, mutta samalla kehotetaan pysymään raamissa, eikä paranisi valmistelijoitakaan oikein paljon loukata. Ja sitten on vielä ne mustapukuiset miehet, joiden olemassaolosta meitä muistutetaan, vaikka ei olisi varsinaisesti syytäkään.

Hyvinvoiva kuntalainen ja palveluiden saatavuus ovat asioita, jotka meidän on turvattava. Olenkin tyytyväinen, että ennaltaehkäisevä toiminta on otettu vakavasti, esimerkiksi lasten, nuorten ja perheiden varhaisen tuen tarpeeseen muodostetaan perhetiimi, joka mahdollistaa oikea-aikaisen tuen antamisen. Myös kehitysvammahuoltoa vahvistetaan.
Ikääntyneiden kasvavaan palvelutarpeeseen varmasti joudumme lisäämään resurssia, en usko, että nykyisellä henkilökuntamäärällä tulemme suoriutumaan vaatimusten mukaisesti kotona tehtävästä hoitotyöstä.

Johtaminen ja osaava henkilökunta on luonnollisesti iso voimavara. Lomautusaikojen jälkeen on oikein panostaa työhyvinvointiin. Talousarviossa on henkilöstöohjelman aloittamiseen tarvittavat resurssit ja että tämä kattaa koko organisaation päättäjistä työntekijöihin.

Isoja tarpeita ja ongelmiakin ovat sisäilma-asiat ja julkinen liikenne. Miten ne loppujen lopuksi saadaan menemään maaliin oikein, on ainakin minulle vähän hämärän peitossa.

Investoinneissa pääterveysasema, sisäilma-asiat, kouluratkaisut ovat tärkeimpinä listalla..jäänpidätysrakenteista en ole oikein innostunut.

Kaikenlaista kasvua pitää tukea ja meneillään olevassa strategiatyön yhteydessä linjataan se miten taloudessa päästään tasapainoon. Iso asia, oppimisympäristön uudistaminen ja kehittäminen – miten helppoa siitä tulee?..

Elinvoima ja työpaikat – niistä huolehtiminen antaa mahdollisuudet edistää kuntalaisten hyvinvointia, luovat asumismahdollisuudet koko Salossa jne.

Näihin perustehtäviin ja arvoihin meidän on sitouduttava.