Haastattelu Salon Seudun Sanomat

18.03.2019 15:02

Tunnin juna herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Itse olen ollut positiivisesti mukana, mutta täytyy myöntää, että ajatukset ovat nyt alkaneet harhailemaan, varsinkin kun julkistettiin tämä hankeyhtiöön liittyvä asia.
Toisaalta nyt, kun hallitus on eronnut, on epäselvää, miten monet hankkeet tulevat edistymään ja tunnin juna voi olla yksi niistä.
Hallituksen suunnitelma oli kokonaan valtion omistama osakeyhtiö. Sitä pääomitettaisiin 10 milj. eurolla. Koko investointi olisi 5,8 miljardia. Erinäisten sijoituksien jälkeen valtiolta ja EU:lta, hankeyhtiö ottaisi velkaa peräti 3,2 miljardia euroa. Tätä ei suunnitelman mukaan maksettaisi koskaan takaisin, vain korot. Kolmen prosentin korolla 93 milj./vuosi. Ja se kerättäisiin matkustajilta ja muilta operaattoreilta. Finanssiyhtiöt varmasti ovat kiinnostuneita luotottamaan, siitä saa hyvän ja varman tuoton. Miten kustannukset pidettäisiin kurissa – ettei käy kuin Espoon metrohankkeelle. Ja vielä, miksi ei valtio ota lainaa, se saisi varmasti paremmilla ehdoilla lainan kuin hankeyhtiö.

 

Salon kaupunki on saanut vuosien mittaan huomattavat tuet sen jälkeen, kun Nokia poistui kaupungista. Niiden avulla varmasti on saatu joitain tuloksia ja ainakin yritykset ovat voineet tehdä tarvittavia investointeja. Työllistymisen mahdollisuudesta voidaan olla kyllä montaa mieltä – miten mittavaa se on ollut, on ainakin minulle jäänyt epäselväksi.
Muuttotappioiden korvaaminen valtion tuella on minulle aika outo kuvio – mitä se voisi olla? Miten valtio voisi vaikuttaa siihen, että ihmiset muuttavat pois Salosta tai muuttavat tänne. Tilanne on kyllä nyt muuttunut, Valmetin akkutehdas tulevaisuudessa työllistää ja meillä on tässä uusi mahdollisuus. Työttömyys on alentunut, voi johtua kyllä muuttoliikkeestäkin. Joka tapauksessa, valtiokin tukee 2:lla miljoonalla eurolla tehdasta, että ehkä vastaus on tässä.

 

Suurin ongelma vanhustenhoidossa on epävarmuus hoidon laadusta ja henkilöstön riittävyydestä. Varsinkin nyt, kun olemme tietoisia yksityisen hoidon kaaoksesta, samalla kysymme, miten julkinen hoito on hoidettu. Ainoa korjauskeino on, että lakiin kirjataan mitoitus hoitajien määristä, valvonta otetaan tehokkaasti käyttöön. Omaishoitajat ovat suuri voimavara tänä päivänä ja he eivät ole yhdenvertaisessa asemassa. Varmaa on mielestäni, että nämä viimeaikaiset tiedot vanhusten huollosta nyt lopultakin avaavat silmät siten, että julkista palvelua pitää vahvistaa, se on yksi kunnan perustehtävistä.

 

Maahanmuutto on iso kysymys – onko se uhka vai mahdollisuus? Vasemmistoliiton mielestä se on mahdollisuus, tarvitsemme esim. työperäistä maahanmuuttoa. Monikulttuurinen maa on tulevaisuutta, tehdään siitä positiivinen asia. Meitä sitovat monet sopimukset ja asiakirjat, joita meidän on noudatettava – käytetään ne mahdollisuudet, joita maahanmuutto tuo. Kehityksen on tietysti oltava hallittavaa ja oikeudenmukaista, samat lait koskevat myös tänne tulijoita. Meillä on myös vanhoja vähemmistöjä, kuten esim. saamelaiset ja romanit – mitään ryhmää ei saa eristää yhteiskunnasta, jos he haluavat olla osa suomalaista elämää.

 

Vasemmistolainen näkemys ilmastonmuutoksesta on ihan yksinkertainen – päästöt alas, nielut ylös ja rahat muutoksen tukemiseksi. Joukkoliikenteen kehittäminen, ekologinen rakennemuutos kasvattamalla tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoitusta. Karsitaan ympäristölle haitallisia tukia, otetaan mukaan maanviljelijät ja metsänomistajat talkoisiin.
Koko ajan on kuitenkin muistettava, että kaiken on tapahduttava niin, että tavallinen kansalainen ei joudu ainoaksi maksumieheksi. Liikenteen päästöttömyys, sen edistäminen ja nostamme Suomen raiteille.
Itse kierrätän mahdollisimman paljon ja puhun aiheesta aina kun on mahdollista. Tiedon jakaminen ja mahdollistaminen helppoon kierrätykseen – se on jokaisen velvollisuus.

 

Marja Ruokonen – 66 vuotta.

Yo-merkonomi, yksinyrittäjä

Yksineläjä

Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen

Suomalaisten hyvinvointi – luottamus tulevaisuuteen. Perusturvan parannukset,  vähennetään köyhyyttä. Asumisen hinta, varhaiskasvatus, perhevapaauudistus. Omaishoitajat ja vaikeasti työllistettävät. Koulutus kuntoon, perutaan aktiivimalli. Terveyspalvelut.

Vaalibudjetti 3600 €