Hallitusaloite 26.10.2020

26.10.2020 17:00

Salon Vuokratalot Oy (rekisteröity 15.11.1989) omistaa taikka vuokraoikeudella hallitsee tontteja Salon kaupungissa, rakennuttaa näille tonteille asuinrakennuksia sekä vuokraa näissä rakennuksissa olevia huoneistoja.

Salon Vasemmiston hallitusryhmä on huolestuneena seurannut Salon Vuokratalot Oy:n kehitystä ja sen operatiivista johtamista – on tärkeää, että operatiivinen johtaminen on osaavissa käsissä. Yhtiön johdon liiketoimintaosaamiseen tulee kiinnittää kunnassa erityistä huomiota. Vuokrataloyhtiön vanha asuntokanta ei vastaa useinkaan asuntomarkkinoiden muuttunutta kysyntää. Asuntokantaa tulee kehittää niin, että se kohdentuu kuntalaisten tarpeisiin ja on tehokkaassa käytössä. Kunnan vuokrataloissa on koko ajan kehitettävä ja tuotteistettava uusia malleja saneeraukseen ja kiinteistöjen kehittämiseen. Asunnot ovat kunnan ja kuntalaisten omistuksessa, ja varallisuuden hoitoon on voitava luottaa niin, että kuntalaisten omaisuutta ei jätetä hoitamatta ja että siitä pidetään hyvää huolta suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti.

Asiakastiedon mukaan yrityksen tuloslaskematiivistelmässä käy ilmi, että Salon Vuokratalot Oy tekee 0,0 tulosta ja tilinpäätössiirtojen kertymä on 6.444 milj. € vuoden 2019 taseessa. Lisäksi Tietoja tilintarkastuksessa on lause, jota ei pääse kokonaisuudessaan lukemaan – ”Tilintarkastaja on antanut lisätietoja, joilla saattaa olla vaikutusta..” ??

Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että taloyhtiön hallitus esittää vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa – nimenomaan tilinpäätöskokouksessa – kirjallisen selvityksen seuraavien viiden vuoden kunnossapitotarpeesta.

Näiden em. asioiden taustalta Vasemmistoliiton hallitusryhmä esittää, että kaupunginhallitukselle tuodaan tiedoksi seuraavat asiat:

Mitä tilinpäätössiirtojen summalla 6.444 milj.€ aiotaan tehdä ja miksi niitä on kerätty?

Millainen on yhtiön 5-vuotissuunnitelma korjausten ja muun saneerauksen suhteen? Ja onko sellaista?

Miten asukkaiden kanssa ollaan yhteydessä, toimiiko valitusten ja korjausten välinen yhteistyö saumattomasti ja tehokkaasti? Kilpailutetaanko mahdollisten remonttien tekeminen? Taloyhtiöissä tulee olla kunnossapitosuunnitelma, joka laaditaan tai päivitetään esim. 5 tai 10 vuoden välein laaditun kuntoarvion pohjalta.

Valvooko ARA kuntien vuokrataloyhtiöiden tuloutettavan tuoton valvontaa myös Salossa – onko SART-tietojärjestelmä käytössä?

Tässä vain muutamia kysymyksiä – olisi hyvä, jos Salon Vuokratalot Oy vielä lisäksi valoittaisi yhtiön toimintaa niissäkin asioissa, joita ei tässä ole kysytty, että toiminta olisi mahdollisimman läpinäkyvää ja luotettavaa.

Salon Vasemmistoliiton hallitusryhmä

Marja Ruokonen