Työnantaja säästää silkkaa rahaa johtamalla työkykyä.

09.12.2015 11:00

Mm. tällainen otsikko on Työterveyslaitoksen sivuilla.

Kustannuksia voidaan vähentää merkittävästi panostamalla työkykyjohtamiseen. Työntekijöiden urat pitenevät, sairauspoissaolot vähenevät. Tästä on olemassa mm.  Työterveyslaitoksen tutkimus.

Sairauspoissaolot vähentyivät, työkyvyttömyyseläkekustannukset pienenivät, kun työntekijöiden tehtäviä kevennettiin tarvittaessa jäljellä olevaa työkykyä vastaavaksi. Lisäksi koko työtiimin työprosessi suunniteltiin uudestaan, jos oli tarpeen.

Työkykyjohtamisen keinoin voidaan siis säästää silkkaa rahaa, mutta siihen pitää sitoutua kunnollisilla resursseilla ja pitkäjänteisellä toiminnalla.

Työhyvinvointikoordinaattori sujuvoittaa työssä jaksamisen polkuja.

Hän ohjaa ja tukee esimiehiä ja työntekijöitä neuvotellen. Yhtenä olennaisena tehtävänä on tukea henkilöstösuunnittelua, työhyvinvointisuunnitelmaa yli tiimirajojen ja kehittää koko henkilöstörakennetta.

Hän on tukija, sparraaja, esimerkkien antaja, verkostojen luoja ja asenteiden muuttaja. Hän toimii linkkinä johdon, työntekijöiden ja esimiesten välillä.

Näihin kaikkiin liittyy myös kela, työterveyshuolto, muu terveydenhuolto, kuntoutuspalvelut jne,

Koordinaattorin rooli työssä jaksamisen polun sujuvoittajana ja mahdollistajana on erittäin tärkeä.

Tällä työllä voidaan saavuttaa tuloksia, kun toiminta on yksi organisaation strateginen painopiste ja johto on valmis pitkäjänteiseen työhön.

Käytännön työtä varten on rakennettava toimivat käytännöt ja yhteistyömuodot.