Valtuustoaloite - Kulttuuripalvelut - Talousarvio 2023

26.02.2023 16:38

Salon Vasemmiston avltuustoaloite 28.02.22

Salon kaupungin talousarviossa v. 2022 Kulttuuripalvelut on sanallisesti selvitetty yhdelle A-neloselle suurinpiirtein neljällekymmenelle riville. Puolet tekstistä on vain rivin mittaisia, palluroitten takana.
Sivun ensimmäiseen lauseeseen on kiteytetty kulttuuripalveluiden tämänhetkinen päämäärä - tärkein - "Kulttuuripalveluilla on merkittävä tehtävä kaupungin elin- ja vetovoiman lisäämisessä".
Aika laiha ja yksipuolinen päämäärä.

Palvelualueen painopistealueissa mainitaan em. palluroitten kautta muutamin sanoin miten asioita sitten toteutetaan tai toteutettaisiin -
palveluiden merkitys, eri-ikäiset kuntalaiset, kulttuurikasvatus Nappula ja vielä kolmella palluralla museot.

Tässäkö tämä on - ei mitään visiota siitä, miten tulevien vuosien kulttuuritointa tullaan varmistamaan ja vahvistamaan sitä. Ei mitään mainintaa ihmisten hyvinvoinnista ja ennaltaehkäisystä, ei sen merkityksestä jokapäiväiseen elämään ja ennen kaikkea sen tuomaa yhteisöllisyyden voimaa, joka luo myös voimaa elinkeinoelämään ja vaikkapa siihen pito- ja vetovoiman lisäämiseen. Ei näkemystä siitä, miten kulttuurihyvinvointi on osa hyvinvointialueiden toimintaa.

Meillä Salossa on laaja kulttuurikenttä, joka ansiokkaasti tuottaa kymmenille tuhansille asiakkaille - niinmeille Salossa asuville ja muualta tuleville ihmisille korkeatasoista ja monipuolista kirjoa mielenkiintoisesta maailmasta, joka ei lopu koskaan. Ja mikä kaikkein parasta, ainakin päättäjien mielestä, melkein ilmaiseksi. Nyt on korkea aika antaan arvostuksen näkyä ja varmistaa laajan kulttuuritoiminnan jatkuminen ja että toimijat voivat luottaa tulevaisuuteen.

Nyt olemme taas uudessa maailmassa, hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ja kulttuuri onkin iso osa sitä. Salon pitää olla omalta osaltaan suunnan näyttäjänä ja ottaa kulttuurihyvinvointi osaksi kaupungin vahvaa kehitystä ja stratediaa.

Esitämme, että

Vapaa.ajan ltk laatii v. 2022 aikana uuden strategian kulttuuripalveluiden osalta niin, että kulttuurihyvinvointi ja toiminta otetaan huomioon sellaisessa laajuudessa, jota kaikenikäisten ihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi, terveys ja osallisuus edellyttää ja edistää, ottaen huomioon yhdenvertaisuuden, niin että kaikki voivat siihen osallistua.

Meillä on vahvoja toimijoita, uutena mm. Kulttuurikumppanit, joiden kanssa hyvä yhteistyö tuo varmasti uusia ajatuksia ja tuuulia siitä, miten voimme yhdessä saada tuoreita näkökantoja asioista, miten voimme edistää kaikille tasa-arvoista ja hedelmällistä kehitystä. Avoimet ja todelliset tavoitteet ja suunnitelmat, mihin pyritään ja miten.

Toiminta-avustusten lisääminen vuosittain resursssit huomioiden, että edes jollakin tasolla olisimme vähitelle siinä asemassa, jota tämänkokoisen kaupungin imago ja menestys edellyttää.

Esitämme, niin että toiminta-avustusten asteittainen lisääminen saadaan alkuun, että Vapaa-ajan ltk varaa vuoden 2023 talousarvioon 30.000 € lisää toimunta-avustuksiin.

HUOMIOITA - vastauksen antaminen kesti tammikuuhun 2023 asti. Salon kaupungin uudessa strategiassa kulttuuri on nostettu ylös ja v. 2023 Vapaa-ajan ltk esitti 20.000 € lisää toiminta-avustuksiin. Lue myös vastaukseni valtuustoaloitteen valmisteluun.