Valtuustokauden viimeinen puheenvuoro koskien tilinpäätöstä

21.06.2021 17:00

Viimeinen kauden valtuusto 21.06.21 – tilinpäätöspykälä

En tässä puheenvuorossa aio puuttua enemmälti lukuihin, muutamia ajatuksia tilinpäätöksestä.

Kaupunginjohtaja Tero Nissisen ensimmäinen puheenvuoro uutena kaupunginjohtajana 29.03. koskien Salon kaupungin tilinpäätöstä erikoisessa tilanteessa ja tietysti ilman hänen omaa syytään – lainaan hänen sanojaan – ”jos katsomme pelkkiä lukuja, vuoden 2020 tilinpäätös on hyvä.” Jatko-osassa hän kertoo, mistä joku johtuu tai minkä ansiota joku on.

Kun tulosta ynnätään, käy selväksi, että ilman koronaa emme olisi selviytyneet. Että kiitos koronalle, vai?
Verokertymä on kyllä vaikuttanut positiivisesti, mutta ilman koronatukia tulos ei olisi tällainen kuin se nyt on, niin kuin jo monissa puheenvuoroissa on selvitetty.

Henkilöstömenojen kohdalla on reilu pudotus ja sitä me kutsumme säästöksi. Todellisuudessa palkkakustannukset ovat pienentyneet vaikkapa varhaiskasvatuksen kohdalla siitä syystä, että lapsien lukumäärä on suuresti pienentynyt ja hoidon tarve siten vähentynyt. Tämä on luonnollista kehitystä, jota palkanmaksunkeskeytys ei ollut. Arveluttava, kova ja hätäinen manööveri, ei oikea ratkaisu. Etäyhteyksien kautta toiminta olisi toiminut hyvin, niin kuin se nyt myöhemminkin yksiköissä on toiminut.. En edes oikein usko, että ilmoitetut säästöt pitävät paikkansa. Miten tämä on vaikuttanut kokonaisuuteen muilla tasoilla ajatellen henkilökuntaa ja muita sidosryhmiä, jotka asiaan liittyvät – onko luottamus lisääntynyt?

Onko tuleva valtuustokausi meille helpompi kuin nyt päättyvä – en usko, että on.
Saammeko työllisyyden nousuun, uusia asukkaita, miten pystymme edistämään kaupungin perustehtävää, palveluiden kehittämistä ja niiden tasa-arvoista saatavuutta.

Uudella valtuustolla tulee käsittelyyn pitkä lista asioita, eikä talouden tasapainottamainen ole se helpoin. Toivon ja uskon kuitenkin, että Salon Veden yhtiöittäminen ei ole enää listalla, kun ensi vuonna tehdään talousarviota. Esitin jo vuoden 2020 talousarviota tehtäessä, että olisi laadittu talousarvio ilman Salon Vettä, mutta se ei saanut kannatusta.

Sote tulee isossa mittakaavassa muuttamaan kaupungin toimintaa. Suurin aika keskustelussa on kohdistunut vain terveydenhoitoon ja kiinteistöihin. Varsinainen sosiaalityö, perheet, lastensuojelu, ikäihmiset ovat jääneet syrjemmälle, ihmettelen tällaista käsittelyä.

Sana luottamus on iso sana. Miten saamme tämän sanan todelliseen käyttöön, ettei se ole vain vaalislogan, otammeko tulevassa toiminnassa läpinäkyvästi yhteen hiileen puhaltamisen yhdeksi toimintanuoraksi – se jää nähtäväksi.

Johtakoon Salon kaupungin uusi valtuusto seuraavaa kautta niin, että yhteisellä ponnistelulla saamme aikaan hyviä tuloksia ja todellakin otetaan huomioon kaikki kaupungin asukkaat, eri alueet tasapuolisesti ja että valtuusto on aito kaupunkilaisen edunvalvoja.