Vielä vanhuksista ja omaishoidosta

14.01.2022 18:19

Paljon on käyty keskustelua uudistuksesta telkkarin kautta ja tietysti somessa.

Eilen oli kolmen suurimman puolueen vaalikeskustelu, ja ihan hyvin meni - noin periaatteessa.

Vanhusten asia jäi kyllä mietittytämään. Kaikkien kolmen puolueen asia oli se, että kotihoitoa lisätään niin, että ikäihmiset voivat olla kotonaan niin kauan kuin he haluavat.

Tätä en kyllä voi kuitata.

Olen tuottanut kotipalvelua 15 vuotta ja olen tietysti nähnyt monenlaista. Mutta voin rehellisesti kertoa, että muistisairaudet ovat lisääntyneet siinä määrin, että jos otetaan kriteeriksi se, mitä asiakas itse sanoo, sillä ei ole paljon merkitystä. He eivät muista viittä minuuttia kauempaa mitä oli puhuttu ja jokainen sanoo, että haluaa olla kotona. Kotipalvelun ongelmana on se, että kenttäväki ei saa omaa asiaansa esille niin, kuin he haluaisivat. Lisäksi monilla ei ole omaisia tai ainakaan näkyvissä olevia, että ei voi heidän kanssaan neuvotella asioista tai siitä miten kaikkea voisi hoitaa.

Joku raja tässä pitää tietysti olla. Jos kotipalvelun käyntikerrat ovat kolme päivässä, se vielä menee (riippuen asiakkaasta), mutta neljäs on liikaa.

Turvallisuus ja inhimillyys ovat niitä asioita, joiden pitää olla ensisijaisia.
Se on pitkä päivä olla liikkumattomana kotonaan, ei ketään ihmistä siinä lähellä pitkiin aikoihin, henkilökunta on aina uutta..ei voi kiinnittyä mihinkään eikä osaakaan.

Tälle sanomme ei.