Yleispuheenvuoro Salon valtuustossa oppimisympäristöstä

20.02.2020 17:00

Salon valtuusto 24.02.2020

 

Oppimisympäristö – mitä mielikuvia se meille luo ja antaa. Onko se niitä säkkituoleja ja sohvia, joilla istutaan isoissa auloissa tai muissa oppimistilanteissa ja kaikki oppivat ja lopputulos on hyvä ja hyväksyttävä.

Tämä selvitys mikä meillä on nyt päätettävänä, on tietenkin ollut monenlaisen arvostelun kohteena, enkä uskonutkaan, että se menisi läpi heittämällä eri puolueiden kesken.
Se ei olekaan sellainen, missä sijoitellaan säkkejä ja muita objekteja pitkin koulun käytäviä ja muita tiloja, tämä vaatii vähän enemmän.

Mistä me olemme nyt valmiina päättämään – mitkä asiat meitä ohjaavat tekemään niitä päätöksiä, joita nyt olemme tekemässä .Pienten koulujen tilanne vanhoissa kuntakeskuksissa – ne on nyt otettu huomioon ja hyvä niin. Jatkoaika. Onko se kaupungin taloudellinen ja todellinen tilanne, ja otamme muutaman vuoden jatkoajan – niin kuin hallituksen esitys nyt on –  42:n oppilaan alaraja ja siihen liittyvä aikajana on kohtuullinen, tämän enempää aikaa siihen ei voi antaa. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin esim. Teijon tilanne ei ole paljonkaan parantunut kymmenessä vuodessa, vaikka suuria toiveita meillä kaikilla on ollut. Sellainenkin vaihtoehto on, että ei tehdä mitään. No sitten -

Onko vaikea tehdä rakenteellisia muutoksia? On se. Siinä voi menettää valtuustopaikkansa, hallituspaikkansa, lautakuntapaikkansa, mutta vastuullinen päättäjä tietää vastuunsa ja hänen kuuluukin se tietää. Populismilla voi päästä pitkällekin, mutta lopulta se tulee matkansa päähän.

Tämä Uskelan koulun järjestetty maihinnousu on siitä hyvä esimerkki. Opetusltk ja hallitus päätti Uskelankoulun järjestelyistä eikä ainakaan lautakunnassa ollut äänestystä asiasta. Hallituksen pöydässä nousi Kokoomuksen vaatimus Moision koulun käyttämisestä väistötiloiksi aivan yllättäen, ainakin minun mielestäni, mutta äänestyksen jälkeen asia päätettiin esittelijän mukaisesti. Se jäi ainakin minulle epäselväksi, että miksi Moision koulu nostettiin tähän, sinne ei minun tietojeni mukaan mahdu oppilaita. Miksi haluttiin nostaa kauhea häly Uskelan koulun asiasta – lapsia sijoitetaan yksi kerrallaan jne. Mistä tämmöinen tieto on syntynyt? Hän, joka tämän on sanonut vanhemmille – pitäisi vähän ajatella. Kaupunginhallituksen maanantain kokouksen jälkeen..

Seuraavana tiistaina Uskelan koulun vanhempain porukka oli kutsuttu koolle hätäkokoukseen. Mihin hätäkokoukseen? Miksi ei missään näissä, oplassa tai hallituksessa esitetty mitään oikeata päätösehdotusta asiasta, olen varma, että asiasta olisi löytynyt yhteinen ratkaisu oikealla päätöksenteolla. Kaikilla ryhmillä on lautakunnassa omat edustajansa, miksi he eivät äänestyttäneet tätä asiaa. Nyt on huolestuneet vanhemmat, sitä myöden huolestuneet lapset. Mitä tällaisella päätöksenteolla ajetaan takaa – eivätkö ryhmät käy keskustelua keskenään ja hae rehellisesti ratkaisuja asioihin – vai onko täällä niin monta sopankeittäjää ryhmissä, että ei pystytä enää toimimaan rationaalisesti. Kaikenlainen mutu-tuntuma tieto ja vahvojen mielipiteitten esittäminen ilman varmaa tietoa on väärin. Kenelläkään – ei luottamushenkilöllä tai virkamiehellä ole mitään halua tehdä tai tietoa tehdä väärää päätöstä Uskelan koulun kohtalosta, niin kuin esitys on, päätökset tehdään siinä järjestyksessä miten vuosien mittaan asiat muuttuvat.

 

Näin pienessä kaupungissa ja näillä rajoillisilla rahoilla olisi varmasti parempi tehdä yhteistyötä eri poliittisten ryhmien välillä, eikä tehdä niinkään politiikkaa katsellen omasta poliittisesta näkökulmasta. Tässä on ollut aikaa jokaisella tutkia asiaa perinpohjin ja monta pöytää, missä olisi ajoissa voinut vaikuttaa asioihin.

Olen sitä mieltä, tällainen politiikanteko pitää loppua.

Niin kuin aikaisemmin totesin, rakennemuutoksia on vaikea tehdä. Onko tässä kouluja koskevassa kokonaisuudessa jo se maku, että taloutta ei tarvitse tasapainottaa, Salon Veden yhtiöittäminen saa taseen näyttämään paremmalta muutamaksi vuodeksi. Muistutan, että Salon Vettä ei ole vielä yhtiöitetty.