Juttu Marjasta - Teollisuus viisseiska lehdessä

25.03.2019 15:06

Kuka olet, mitä teet työksesi ja mitä harrastat?

Olen Marja Ruokonen, salolainen kunnallispoliitikko.
Tässä mielenkiintoisessa kuviossa olen saanut olla mukana 80-luvun loppupuolelta alkaen, milloin varavaltuutettuna, milloin varsinaisena, monien lautakuntien jäsenenä – nyt toista kautta kaupunginhallituksen jäsenenä, henkilöstöjaostossa toista kautta, opetuslautakunnan hallituksen edustajana, YT-elimen puheenjohtaja. Lounaismaan Osuuspankin edustajistossa olen kolmatta kautta. Edustajiston paikka on minulle myös tärkeä sen vuoksi, että pankki on kokonaan jäsenistön omistama pankki, eikä siinä ole ulkomaista omistusta.

Työkseni olen tehnyt monenlaista – olen koulutukseltani yo-merkonomi ja olen suorittanut avoimessa yliopistossa sosiaalialaan ja valtiotieteeseen liittyviä arvosanoja. Pääasiassa olen ollut pienyrittäjä – kauppiaana 14 vuotta, 10 vuotta kotihoidossa ja vammaispalvelussa palveluntuottajana, välillä sosiaalitoimistoa, välillä ravintolahommia. Nyt toimin kolmen henkilön henkilökohtaisena avustajana. Olen koettanut olla kiinnittymättä mihinkään ikuiseen, vaikka onkin vähän riskialtista, mutta onneksi on mennyt ihan hyvin.

Vapaa-ajallani harrastan teatteria ja muuta kulttuuria. Lisäksi olen jo kauan tehnyt vapaaehtoistyötä mm. päihdekuntoutujien ja vanhusten parissa. Kerään vaatteita ja muita talouteen liittyviä tarvikkeita ympäri vuoden. Näyttelen jo 50 vuoden kokemuksella Salon eri teattereissa ja teen monella eri hahmolla yksityiskeikkaa. Toivottavasti voin jatkaa tätä vielä pitkään.

Olen ollut lapsesta asti vasemmistolainen – jos niin voi sanoa. Pioneereista olen lähtenyt ja sama meno jatkuu. Vasemmistolaiset arvot sopivat minulle, ja nyt varsinkin, kun eriarvoistuminen, epäoikeudenmukaisuus, vanhusten ja vammaisten elämisen mahdollisuuksien huonontaminen ovat olleet nykyisen hallituksen listoilla. Olen vakuuttunut, että nyt meidän on oltava yhteisessä rintamassa torjumassa tätä jatkuvaa eriarvoista politiikkaa, joka suosii suursijoittajia ja omistajia. Ei makseta veroja, yksityiset palveluntuottajat keräävät voitot, laittavat ne omiin taskuihinsa ja näin verovälttely on valmis.

Nouseeko jokin seuraavista asioista mielestäsi ykkösasiaksi tulevalla hallituskaudella. Valtiontalous, ilmasto, työllisyys, sosiaaliturva, maahanmuutto tai jokin muu?

Seuraavalla hallituskaudella on keskityttävä eriarvoisuuden vähentämiseen, vietävä sosiaaliturvaa eteenpäin siten, että kaikilla on mahdollisuus verovaroin saatavaan hyvään terveydenhoitoon ja ikäihmisten parhaaseen palvelutasoon. Päämääränä ei saa olla se, että pörssiyhtiöt jakavat maksimivoitot ja tavallinen veronmaksaja jää sivuraiteille. Koulutus, tutkimus, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitus on turvattava. Tuetaan itsensä työllistäjiä ja pienyrittäjiä, pitää kuitenkin tiedottaa myös siitä, mitä se itsensä työllistäminen maksaa ja mitä riskejä siinä on.

Voitko nimetä nykyhallituksen toimista yhden onnistuneen päätöksen ja yhden mielestäsi epäonnistuneimman päätöksen, jos sellaisia on?

Nykyisen hallituksen toimista on aika vaikea nimetä sitä, missä olisivat onnistuneet. Työllisyys on kyllä kohentunut, mutta onko se näiden todella suurten leikkausten ansiota – en usko. Kokonaisuudessaan globaali maailmantalouden nousu on vaikuttanut Suomeenkin, eikä se ole näiden leikkausten kanssa missään tekemisissä.
Mitä aktiivimalli on tuonut tullessaan – todellisuudessa se on ollut oikeasti huono ja eriarvoistava leikkuri. Aktiivimalli poistolistalle!

Viime aikoina on noussut esiin kansanedustajien määrän vähentäminen kahdestasadasta sataan. Pitäisikö mielestäsi määrä pitää samana tai muuttaa ja minkä vuoksi?

Kansanedustajia sanotaan olevan liian paljon – mikä olisi oikea määrä, siitä ollaan montaa mieltä. Kuitenkin jo näin kunnallispoliitikon kulmasta katseltuna, arvelen, että jos Salossakin olisi vähemmän valtuutettuja, työtaakka olisi niin suuri, että ei siitä helposti suoriutuisi. Sama on eduskunnassa. Valiokuntia ja muita elimiä on niin paljon, että kukaan ei voi olla monessa paikassa yhtä aikaa – asioiden selvittäminen ja muu hidastuisivat entisestään. Systeemi on tietenkin kallis ja voi vaikuttaa veronmaksajan silmiin turhaltakin. Mutta on kuitenkin hyvä, että on tarpeeksi silmäpareja seuraamassa mitä tapahtuu ja että valvonta toimii ja sitä pystytään tekemään.

Mikä asia on mielestäsi Varsinais-Suomen maakunnan kannalta tärkein ensi vaalikaudella eduskunnassa päätettävistä asioista?

Varsinais-Suomessa tärkeää on tietysti omien kansanedustajien yhteistoiminta ja verkosto. Meillä Turun Yliopisto on tärkeä ja sen kanssa toimiminen maakunnan laajuisesti. Korkeakoulujen ja tutkimuksen monipuolisuuden takaaminen on yhteinen asia. Salo on saanut tehdä monipuolista yhteistyötä, on taattava sen jatkuminen, unohtamatta laajaa maakuntaa kokonaisuudessaan.
Greentech ja Cleantech mahdollisuudet on otettava kärkihankkeeksi. Salon Ekovoimalaitos tuo paljon mahdollisuuksia ajatellen koko maakuntaa.
Liikkumismahdollisuudet – raideliikenne, julkinen liikenne, tunnin juna – pitkän aikajanan mahdollisuudet ja tarve turvataan hyvällä yhteistyöllä unohtamatta alueellista yhdenvertaisuutta.
Meillä on ilmaston suhteen suuret vaatimukset ja suunnitelmat. Saaristomeren pelastaminen vaatii meiltä yhteistä näkemystä ja tahtoa. Ilmastomuutoksen torjunta pitää olla yksi kärjistä, kun etenemme seuraavalle kaudelle niin eduskunnassa kuin kaikissa kunnissa ja kaupungeissa. Tehdään se niin, että tavallinen ihminen ei joudu suurimmaksi maksajaksi.
Ja vielä, olemme maatalousyrittäjien maakunta. Turvataan omalta osaltamme tämän ammattikunnan elinolojen säilyminen – kotimainen turvallisesti tuotettu ruoka on kaikkien etu.

Mikä on kantasi perustuloon esim. vastikkeellinen tai vastikkeeton?

Hallitusneuvotteluissa tulee olemaan monia asioita, jotka koskettavat meitä tavallisia veronmaksajia. Yksi niistä on perustulo. Minun ajatukseni on se, että poistetaan ne monet luukut, joilla ihminen joutuu käymään ja jonottamaan, hankkimaan monenlaista dokumenttia etuuksien saamiseksi. Varmaankaan ei ole mahdollista yhden vaalikauden aikana saada asiaa kuntoon, mutta aloitetaan sen valmistelu niin, että viimeistään toisella kaudella meillä on selkeä polku siitä, miten jokaisella ihmisellä on varma ja turvallinen olo. Lisätään luottamusta jokapäiväiseen elämiseen ja siihen, että kaikesta voi selvitä ja että aina saat apua.

Mukavaa vaalikevättä – muista, että jos et äänestä, et vaikuta.