Blogi

Vastaus valtuustoaloitteeseen 01/23

26.02.2023 17:09

Niinkuin jo aikaisemmin kirjoitin, vastaus valtuustoaloitteeseen kesti melkoisen kauan. Siinä jo ehdittiin luoda uutta strategiaa ja muutakin. Jäähalli nousi keskustelun aiheeksi ja kulttuuri jäi taas sinne alatasolle..joka tapauksessa käytin puheenvuoron valtuustoaloitteen valmistelusta.

"Kiitos Suvi Aarnio, Sini Lindgren ja Susanna Luojus hyvin valmistellusta vastauksesta tähän valtuusoaloitteeseen.
Kuten vastauksessa todetaan, Salon kaupungin kulttuuripalveluita tuottavat museopalvelut ja yleiset kulttuuripalvelut laajassa yhteisytössä eri toimijoiden kanssa. Ja vielä, palveluiden tavoitteet ja tehtävät ja toimintakenttä ovat huomattavasti laajempia ja moninaisempia kuin mitä tiivistetysti pystytään esittämään taloisarviossa tai muissa vastaavisssa asiakirjoissa.

Tulkitsen nämä lauseet niin, että teksteissä aikaisemmin esiintyneet "pallurat" aikaisemmilta vuosilta siirreetään roskikseen ja tämän vuoden aikana valmisteltava kulttuuriohjelma tulee olemaan konkreettinen, realistinen, todellinen mutta kuitenkin innovatiivinen tulevaisuuden monipuolinen alusta. Toteuttamisen lisäksi sen on oltava myös joustava ja sitä tarkastellaan ja miitetaan ympäristön muuttuessa.

Kuten oleet erilaisista kuntakyselyistä lukeneet, kuntalaiset ovat aidosti huolissaan siitä, miten huomioidaan omalle hyvinvoinnille tärkeät asiat - viihtyisä elinympäristö, jossa taidetta ja tapahtumia olisi ympäri vuoden (92%). Kulttuuri on osa arkea. Toimintaedellytysten  vahvistamista ja tukemista kannatti vahvasti 80% ja tärkeää oli, että Salon kaupunki panostaa kulttuuriin, 76%.

Nyt meillä on mustaa valkoisella aikataulu, jonka mukaan menemme eteenpäin. Selvää on, että tästä aikataulusta pidämme kiinni, ja me seuraamme sitä silmä tarkkana. Joulukuun valtuuston kokouksen jälkeen jokaiselle valtuutetulle on toivaottasti viimein tullut todeksi se tosiasia, että salolaiset ovat ottaneet asian omakseen ja vakavasti.

meidä velvollisuutemme on nyt toimia - ihminen ei elä pelkästä leivästä."

Valtuustoaloite - Kulttuuripalvelut - Talousarvio 2023

26.02.2023 16:38

Salon Vasemmiston avltuustoaloite 28.02.22

Salon kaupungin talousarviossa v. 2022 Kulttuuripalvelut on sanallisesti selvitetty yhdelle A-neloselle suurinpiirtein neljällekymmenelle riville. Puolet tekstistä on vain rivin mittaisia, palluroitten takana.
Sivun ensimmäiseen lauseeseen on kiteytetty kulttuuripalveluiden tämänhetkinen päämäärä - tärkein - "Kulttuuripalveluilla on merkittävä tehtävä kaupungin elin- ja vetovoiman lisäämisessä".
Aika laiha ja yksipuolinen päämäärä.

Palvelualueen painopistealueissa mainitaan em. palluroitten kautta muutamin sanoin miten asioita sitten toteutetaan tai toteutettaisiin -
palveluiden merkitys, eri-ikäiset kuntalaiset, kulttuurikasvatus Nappula ja vielä kolmella palluralla museot.

Tässäkö tämä on - ei mitään visiota siitä, miten tulevien vuosien kulttuuritointa tullaan varmistamaan ja vahvistamaan sitä. Ei mitään mainintaa ihmisten hyvinvoinnista ja ennaltaehkäisystä, ei sen merkityksestä jokapäiväiseen elämään ja ennen kaikkea sen tuomaa yhteisöllisyyden voimaa, joka luo myös voimaa elinkeinoelämään ja vaikkapa siihen pito- ja vetovoiman lisäämiseen. Ei näkemystä siitä, miten kulttuurihyvinvointi on osa hyvinvointialueiden toimintaa.

Meillä Salossa on laaja kulttuurikenttä, joka ansiokkaasti tuottaa kymmenille tuhansille asiakkaille - niinmeille Salossa asuville ja muualta tuleville ihmisille korkeatasoista ja monipuolista kirjoa mielenkiintoisesta maailmasta, joka ei lopu koskaan. Ja mikä kaikkein parasta, ainakin päättäjien mielestä, melkein ilmaiseksi. Nyt on korkea aika antaan arvostuksen näkyä ja varmistaa laajan kulttuuritoiminnan jatkuminen ja että toimijat voivat luottaa tulevaisuuteen.

Nyt olemme taas uudessa maailmassa, hyvinvointialueet aloittavat toimintansa ja kulttuuri onkin iso osa sitä. Salon pitää olla omalta osaltaan suunnan näyttäjänä ja ottaa kulttuurihyvinvointi osaksi kaupungin vahvaa kehitystä ja stratediaa.

Esitämme, että

Vapaa.ajan ltk laatii v. 2022 aikana uuden strategian kulttuuripalveluiden osalta niin, että kulttuurihyvinvointi ja toiminta otetaan huomioon sellaisessa laajuudessa, jota kaikenikäisten ihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi, terveys ja osallisuus edellyttää ja edistää, ottaen huomioon yhdenvertaisuuden, niin että kaikki voivat siihen osallistua.

Meillä on vahvoja toimijoita, uutena mm. Kulttuurikumppanit, joiden kanssa hyvä yhteistyö tuo varmasti uusia ajatuksia ja tuuulia siitä, miten voimme yhdessä saada tuoreita näkökantoja asioista, miten voimme edistää kaikille tasa-arvoista ja hedelmällistä kehitystä. Avoimet ja todelliset tavoitteet ja suunnitelmat, mihin pyritään ja miten.

Toiminta-avustusten lisääminen vuosittain resursssit huomioiden, että edes jollakin tasolla olisimme vähitelle siinä asemassa, jota tämänkokoisen kaupungin imago ja menestys edellyttää.

Esitämme, niin että toiminta-avustusten asteittainen lisääminen saadaan alkuun, että Vapaa-ajan ltk varaa vuoden 2023 talousarvioon 30.000 € lisää toimunta-avustuksiin.

HUOMIOITA - vastauksen antaminen kesti tammikuuhun 2023 asti. Salon kaupungin uudessa strategiassa kulttuuri on nostettu ylös ja v. 2023 Vapaa-ajan ltk esitti 20.000 € lisää toiminta-avustuksiin. Lue myös vastaukseni valtuustoaloitteen valmisteluun. 

Valtuustoaloite Klippulan myyntiaikeen perumiseksi

13.12.2021 21:34

Marraskuun valtuustossa käsiteltiin jälleen kerran Klippulan myyntiä. Sehän oli jo laitettu myyntilistalle, se tehtiin etäkokouksessa, ja käsittely ei mennyt ns. normaalin kokouksen hengessä, mitä livenä tapahtuva kokous on parhaimmillaan. Asioihin ja ihmisiin on vaikeata vaikuttaa, kun ollaan luurien päässä. No marraskuun kokoukseen Vasemmiston ryhmä päätti ottaa asian uudelleen esille, valtuustoaloitteen muodossa.
Klippulan myynti on vuosien saatossa vilahtanut aina siellä sun täällä ja siihen luonnollisesti liittyy paljon tunnepitoista oloa, mutta päällimmäisenä on tunne, että siitä ei kannata kuitenkaan luopua, raha lämmittää vain kerran ja sen jälkeen ei ole enää sanomista asiaan. Aloitteessa käydään läpi ne asiat, miksi olisi perusteltua säilyttää Klippula Salon kaupungin omistuksessa.

Aloitteen sisältö on seuraava:
 
Kaupunginvaltuusto on 14.12.2020 pitämässään etäkokouksessa päättänyt asettaa Klippulan rakennuksineen myytäväksi. Kaupunginhallitus päätti 11.10.2021 kokouksessaan myynnin toteuttamisesta huutokaupalla. Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi, jotta voidaan selvittää epäily kiinteistöön kohdistuvista rasitteista ja tilojen viimeaikainen käyttöaste.
Klippulan merenrantakiinteistö on vuosikymmeniä harjoitetun kesäsiirtolatoimintansa kautta tärkeä osa salolaista historiaa, mutta se on myös täynnä mahdolisuuksia oleva merellinen virkistäytymiskohde nykyisille salolaisille. Alue on sinällään arvokas viipale merenrantaa kaikille kuntalaisille, mutta se tarjoaa myös oivat mahdollisuudet esim. työyhteisöjen virkistäytymispäiville ja yhdistysten kesäleireille. Salon Urheilukalastajat on järjestänyt Klippulassa koulutusta sekä kalastusleirejä lapsille, perheille ja aikuisille.
Jos Klippula nyt myydään, myynnistä saatava summa lämmittää hetkellisesti, mutta Klippulan salolaisille tarjoamat mahdollisuudet on menetetty lopullisesti.
Kun Klippulan myyntiaikeet ensimmäisen kerran nousivat esille v. 2010, kuntalaiset keräsivät adressin Klippulan säilyttämisen puolesta. Asian nostattamasta huolesta sekä Klippulan tärkeydestä kertyneet 958 nimeä. Adressin otsikko oli "Klippula kuuluu salolaisille". Tähän voi yhtyä edelleen.
 
Esitämme Klippulan myyntiin asettamisen perumista.

Uuden valtuuston ensimmäinen kokous

09.08.2021 18:00

Valtuustoaloite 09.08.21

 

Salon linja-autoasema on useaan otteeseen ollut keskustelun aiheena salolaisten puheissa ja tietysti somessa.

Linja-autoasema on omalta osaltaan myöskin Salon yksi käyntikortti kaupunkiin tuleville matkustajille ja kaikille sen käyttäjille. Aseman nykyinen tila ei mitenkään imartele Salon imagoa.

Vasemmistoliiton Salon valtuustoryhmä esittää, että

asia laitetaan eteenpäin liikenneyksikön valmisteltavaksi niin, että yhteistyössä vuokralaisten kanssa haetaan tehokas yhteistyö, kehitetään nykyaikainen menetelmä näyttöineen aikatauluista, siivous ja valvonta on tehokasta ja että ensi vuoden 2022 talousarvioon varataan toimenpiteisiin tarvittava määräraha .

 

Vasemmistoliiton Salon valtuustoryhmä

 

Marja Ruokonen
Timo Lähteenmäki

 

Valtuustokauden viimeinen puheenvuoro koskien tilinpäätöstä

21.06.2021 17:00

Viimeinen kauden valtuusto 21.06.21 – tilinpäätöspykälä

En tässä puheenvuorossa aio puuttua enemmälti lukuihin, muutamia ajatuksia tilinpäätöksestä.

Kaupunginjohtaja Tero Nissisen ensimmäinen puheenvuoro uutena kaupunginjohtajana 29.03. koskien Salon kaupungin tilinpäätöstä erikoisessa tilanteessa ja tietysti ilman hänen omaa syytään – lainaan hänen sanojaan – ”jos katsomme pelkkiä lukuja, vuoden 2020 tilinpäätös on hyvä.” Jatko-osassa hän kertoo, mistä joku johtuu tai minkä ansiota joku on.

Kun tulosta ynnätään, käy selväksi, että ilman koronaa emme olisi selviytyneet. Että kiitos koronalle, vai?
Verokertymä on kyllä vaikuttanut positiivisesti, mutta ilman koronatukia tulos ei olisi tällainen kuin se nyt on, niin kuin jo monissa puheenvuoroissa on selvitetty.

Henkilöstömenojen kohdalla on reilu pudotus ja sitä me kutsumme säästöksi. Todellisuudessa palkkakustannukset ovat pienentyneet vaikkapa varhaiskasvatuksen kohdalla siitä syystä, että lapsien lukumäärä on suuresti pienentynyt ja hoidon tarve siten vähentynyt. Tämä on luonnollista kehitystä, jota palkanmaksunkeskeytys ei ollut. Arveluttava, kova ja hätäinen manööveri, ei oikea ratkaisu. Etäyhteyksien kautta toiminta olisi toiminut hyvin, niin kuin se nyt myöhemminkin yksiköissä on toiminut.. En edes oikein usko, että ilmoitetut säästöt pitävät paikkansa. Miten tämä on vaikuttanut kokonaisuuteen muilla tasoilla ajatellen henkilökuntaa ja muita sidosryhmiä, jotka asiaan liittyvät – onko luottamus lisääntynyt?

Onko tuleva valtuustokausi meille helpompi kuin nyt päättyvä – en usko, että on.
Saammeko työllisyyden nousuun, uusia asukkaita, miten pystymme edistämään kaupungin perustehtävää, palveluiden kehittämistä ja niiden tasa-arvoista saatavuutta.

Uudella valtuustolla tulee käsittelyyn pitkä lista asioita, eikä talouden tasapainottamainen ole se helpoin. Toivon ja uskon kuitenkin, että Salon Veden yhtiöittäminen ei ole enää listalla, kun ensi vuonna tehdään talousarviota. Esitin jo vuoden 2020 talousarviota tehtäessä, että olisi laadittu talousarvio ilman Salon Vettä, mutta se ei saanut kannatusta.

Sote tulee isossa mittakaavassa muuttamaan kaupungin toimintaa. Suurin aika keskustelussa on kohdistunut vain terveydenhoitoon ja kiinteistöihin. Varsinainen sosiaalityö, perheet, lastensuojelu, ikäihmiset ovat jääneet syrjemmälle, ihmettelen tällaista käsittelyä.

Sana luottamus on iso sana. Miten saamme tämän sanan todelliseen käyttöön, ettei se ole vain vaalislogan, otammeko tulevassa toiminnassa läpinäkyvästi yhteen hiileen puhaltamisen yhdeksi toimintanuoraksi – se jää nähtäväksi.

Johtakoon Salon kaupungin uusi valtuusto seuraavaa kautta niin, että yhteisellä ponnistelulla saamme aikaan hyviä tuloksia ja todellakin otetaan huomioon kaikki kaupungin asukkaat, eri alueet tasapuolisesti ja että valtuusto on aito kaupunkilaisen edunvalvoja.

 

Ajatuksia kuntavaaleista

03.05.2021 20:45

Olen ollut vuosia mukana kuntapolitiikassa - viimeiset kaksi kautta myös kaupunginhallituksessa, samoin henkilöstöjaostossa.

Olen työskennellyt useissa kokoonpanoissa erilaisissa ryhmissä, joissa on kehitetty kaupungin toimintaa monella eri osa-alueella. Kaikki on ollut erittäin mielenkiintoista, olen oppinut paljon ja luonut hyviä suhteita ihmisiin yli puoluerajojen. Pienen puoleen edustajana ei aina ole ihan itsestään selvää, että saa näkemyksiään hyväksytyksi, mielestäni olen kuitenkin melko hyvin onnistunut - vaikka takkiinkin on tullut. Kokonaisuutena koko meidän ryhmä on toiminut ansiokkaasti koko vaalikauden. Kiitos siitä.

Kuntapolitiikan tulisikin mielestäni olla sellaista, jota ei niinkään valtakunnan politiikka ohjailisi liikaa, vaan tehdään päätökset kuntalaista ja kunnan rakennetta ajatellen. 
Kuitenkin jokaisen täytyy pitää kiinni omista arvoistaan ja minulle ne ovat erittäin tärkeitä.

Työ ja toimeentulo, elinvoimaiset kylät ja palvelut, tasa-arvo varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa, ikäihmisten elon turvaaminen kaikissa tilanteissa, nuorten elämään panostaminen, ennaltaehkäisy. Nämä kaikki asiat ovat kunnan ensisijaisia tehtäviä, näistä huolehtiminen on kuntapolitiikon tärkein tehtävä. Se, että pidämme tärkeinä näitä asioita, antaa ihmiselle uskoa ja turvaa - tähän on voitava luottaa.

Liikunta ja kulttuuri ovat meille kaikille tärkeitä elinvoiman luojia, kirjastot ja harrastusmahdollisuudet täydentävät jokapäiväistä elämää. On pidettävä huoli siitä, että Salossa toimivat kulttuurin toimijat saavat mahdollisuuden viedä eteenpäin toimintaansa ja voimme nauttia todellakin korkealaatuisesta kulttuurista. Panostusta on lisättävä. Meillä on Salossa loistavat estradit, hieno urheilupuisto, luontoa ja merta, monipuolista asumista. Pidetään jatkossakin nämä kaikki toiminnassa - ihminen ei elä pelkästä leivästä.

Rohkeutta tarvitaan kaikessa päätöksenteossa. Kaupunki on palvelujen tuottaja asukkaille, eikä lyhytnäköistä ulkoistamista voida sallia. Meillä on myös paljon omaisuuttta, mm. Salon Vuokratalot - omaisuutta pitää valvoa ja hoitaa kunnolla, sen tulee olla läpinäkyvää.

Vaikeisiinkin asioihin pitää pystyä puuttumaan, olivatpa ne mitä tahansa.

Taistelemme jatkuvassa taloudellisessa epävarmuudessa, mitään äkkinäistä temppua sen muuttamiseksi ei ole olemassa. Kuitenkin, jos luomme Saloon houkuttavuutta, yrityksille tulevaisuutta, asukkaille turvallisuutta, otamme ilmaston ja ympäistösuojelun vakavasti -

Salo on maakunnan kakkonen, mutta kehityksen ykkönen.

Hallitusaloite 26.10.2020

26.10.2020 17:00

Salon Vuokratalot Oy (rekisteröity 15.11.1989) omistaa taikka vuokraoikeudella hallitsee tontteja Salon kaupungissa, rakennuttaa näille tonteille asuinrakennuksia sekä vuokraa näissä rakennuksissa olevia huoneistoja.

Salon Vasemmiston hallitusryhmä on huolestuneena seurannut Salon Vuokratalot Oy:n kehitystä ja sen operatiivista johtamista – on tärkeää, että operatiivinen johtaminen on osaavissa käsissä. Yhtiön johdon liiketoimintaosaamiseen tulee kiinnittää kunnassa erityistä huomiota. Vuokrataloyhtiön vanha asuntokanta ei vastaa useinkaan asuntomarkkinoiden muuttunutta kysyntää. Asuntokantaa tulee kehittää niin, että se kohdentuu kuntalaisten tarpeisiin ja on tehokkaassa käytössä. Kunnan vuokrataloissa on koko ajan kehitettävä ja tuotteistettava uusia malleja saneeraukseen ja kiinteistöjen kehittämiseen. Asunnot ovat kunnan ja kuntalaisten omistuksessa, ja varallisuuden hoitoon on voitava luottaa niin, että kuntalaisten omaisuutta ei jätetä hoitamatta ja että siitä pidetään hyvää huolta suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti.

Asiakastiedon mukaan yrityksen tuloslaskematiivistelmässä käy ilmi, että Salon Vuokratalot Oy tekee 0,0 tulosta ja tilinpäätössiirtojen kertymä on 6.444 milj. € vuoden 2019 taseessa. Lisäksi Tietoja tilintarkastuksessa on lause, jota ei pääse kokonaisuudessaan lukemaan – ”Tilintarkastaja on antanut lisätietoja, joilla saattaa olla vaikutusta..” ??

Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että taloyhtiön hallitus esittää vuosittain varsinaisessa yhtiökokouksessa – nimenomaan tilinpäätöskokouksessa – kirjallisen selvityksen seuraavien viiden vuoden kunnossapitotarpeesta.

Näiden em. asioiden taustalta Vasemmistoliiton hallitusryhmä esittää, että kaupunginhallitukselle tuodaan tiedoksi seuraavat asiat:

Mitä tilinpäätössiirtojen summalla 6.444 milj.€ aiotaan tehdä ja miksi niitä on kerätty?

Millainen on yhtiön 5-vuotissuunnitelma korjausten ja muun saneerauksen suhteen? Ja onko sellaista?

Miten asukkaiden kanssa ollaan yhteydessä, toimiiko valitusten ja korjausten välinen yhteistyö saumattomasti ja tehokkaasti? Kilpailutetaanko mahdollisten remonttien tekeminen? Taloyhtiöissä tulee olla kunnossapitosuunnitelma, joka laaditaan tai päivitetään esim. 5 tai 10 vuoden välein laaditun kuntoarvion pohjalta.

Valvooko ARA kuntien vuokrataloyhtiöiden tuloutettavan tuoton valvontaa myös Salossa – onko SART-tietojärjestelmä käytössä?

Tässä vain muutamia kysymyksiä – olisi hyvä, jos Salon Vuokratalot Oy vielä lisäksi valoittaisi yhtiön toimintaa niissäkin asioissa, joita ei tässä ole kysytty, että toiminta olisi mahdollisimman läpinäkyvää ja luotettavaa.

Salon Vasemmistoliiton hallitusryhmä

Marja Ruokonen

 

Hallitusaloite

30.03.2020 11:00

Vasemmistoliiton hallitusryhmä pyytää eri hallintokunnilta selvitystä ja toimenpiteitä siten, että tutkitaan henkilökohtaisten koulunkäyntiohjaajien ja erityistä tukea koulunkäynnissä tarvitsevien oppilaiden tilanne, esim. olisiko tarpeen ulottaa kotiin asti tämä palvelu ja tar-
vitsevatko opettajat tuekseen tähän tilanteeseen lisäresurssia. Hallituksen tämänpäiväisen
tiedotuksen mukana tuli esille, että voi olla, että kouluun ei enää tänä keväänä palata. Jos opiskelu kotioloissa pitkittyy, monet oppilaat ovat vaarassa pudota ja ovat erityisen tuen tarpeessa.
Rehtorit ovat tässä avainasemassa.

Kansalaisopisto, musiikkiopisto ja kirjasto – mitä kehittäviä toimenpiteitä voidaan tässä tilanteessa tehdä ja mitkä olisivat ne keinot ja menetelmät ja mitä resurssia tähän tarvittaisiin, että parhaalla mahdollisella tavalla ollaan ajan tasalla ja tulevaisuuden toiminta on turvattu. Voidaanko etäopetusta palauttaa?
 

Samalla tavalla nuorisopuolella tulisi tarkastella tasapuolisesti sitä, miten erilaisia toimintoja kuitenkin voitaisiin pitää yllä ja mitä etäyhteyksien kautta voidaan tehdä.

 

Vasemmistoliiton hallitusryhmä

 

Marja Ruokonen

 

Yleispuheenvuoro Salon valtuustossa oppimisympäristöstä

20.02.2020 17:00

Salon valtuusto 24.02.2020

 

Oppimisympäristö – mitä mielikuvia se meille luo ja antaa. Onko se niitä säkkituoleja ja sohvia, joilla istutaan isoissa auloissa tai muissa oppimistilanteissa ja kaikki oppivat ja lopputulos on hyvä ja hyväksyttävä.

Tämä selvitys mikä meillä on nyt päätettävänä, on tietenkin ollut monenlaisen arvostelun kohteena, enkä uskonutkaan, että se menisi läpi heittämällä eri puolueiden kesken.
Se ei olekaan sellainen, missä sijoitellaan säkkejä ja muita objekteja pitkin koulun käytäviä ja muita tiloja, tämä vaatii vähän enemmän.

Mistä me olemme nyt valmiina päättämään – mitkä asiat meitä ohjaavat tekemään niitä päätöksiä, joita nyt olemme tekemässä .Pienten koulujen tilanne vanhoissa kuntakeskuksissa – ne on nyt otettu huomioon ja hyvä niin. Jatkoaika. Onko se kaupungin taloudellinen ja todellinen tilanne, ja otamme muutaman vuoden jatkoajan – niin kuin hallituksen esitys nyt on –  42:n oppilaan alaraja ja siihen liittyvä aikajana on kohtuullinen, tämän enempää aikaa siihen ei voi antaa. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin esim. Teijon tilanne ei ole paljonkaan parantunut kymmenessä vuodessa, vaikka suuria toiveita meillä kaikilla on ollut. Sellainenkin vaihtoehto on, että ei tehdä mitään. No sitten -

Onko vaikea tehdä rakenteellisia muutoksia? On se. Siinä voi menettää valtuustopaikkansa, hallituspaikkansa, lautakuntapaikkansa, mutta vastuullinen päättäjä tietää vastuunsa ja hänen kuuluukin se tietää. Populismilla voi päästä pitkällekin, mutta lopulta se tulee matkansa päähän.

Tämä Uskelan koulun järjestetty maihinnousu on siitä hyvä esimerkki. Opetusltk ja hallitus päätti Uskelankoulun järjestelyistä eikä ainakaan lautakunnassa ollut äänestystä asiasta. Hallituksen pöydässä nousi Kokoomuksen vaatimus Moision koulun käyttämisestä väistötiloiksi aivan yllättäen, ainakin minun mielestäni, mutta äänestyksen jälkeen asia päätettiin esittelijän mukaisesti. Se jäi ainakin minulle epäselväksi, että miksi Moision koulu nostettiin tähän, sinne ei minun tietojeni mukaan mahdu oppilaita. Miksi haluttiin nostaa kauhea häly Uskelan koulun asiasta – lapsia sijoitetaan yksi kerrallaan jne. Mistä tämmöinen tieto on syntynyt? Hän, joka tämän on sanonut vanhemmille – pitäisi vähän ajatella. Kaupunginhallituksen maanantain kokouksen jälkeen..

Seuraavana tiistaina Uskelan koulun vanhempain porukka oli kutsuttu koolle hätäkokoukseen. Mihin hätäkokoukseen? Miksi ei missään näissä, oplassa tai hallituksessa esitetty mitään oikeata päätösehdotusta asiasta, olen varma, että asiasta olisi löytynyt yhteinen ratkaisu oikealla päätöksenteolla. Kaikilla ryhmillä on lautakunnassa omat edustajansa, miksi he eivät äänestyttäneet tätä asiaa. Nyt on huolestuneet vanhemmat, sitä myöden huolestuneet lapset. Mitä tällaisella päätöksenteolla ajetaan takaa – eivätkö ryhmät käy keskustelua keskenään ja hae rehellisesti ratkaisuja asioihin – vai onko täällä niin monta sopankeittäjää ryhmissä, että ei pystytä enää toimimaan rationaalisesti. Kaikenlainen mutu-tuntuma tieto ja vahvojen mielipiteitten esittäminen ilman varmaa tietoa on väärin. Kenelläkään – ei luottamushenkilöllä tai virkamiehellä ole mitään halua tehdä tai tietoa tehdä väärää päätöstä Uskelan koulun kohtalosta, niin kuin esitys on, päätökset tehdään siinä järjestyksessä miten vuosien mittaan asiat muuttuvat.

 

Näin pienessä kaupungissa ja näillä rajoillisilla rahoilla olisi varmasti parempi tehdä yhteistyötä eri poliittisten ryhmien välillä, eikä tehdä niinkään politiikkaa katsellen omasta poliittisesta näkökulmasta. Tässä on ollut aikaa jokaisella tutkia asiaa perinpohjin ja monta pöytää, missä olisi ajoissa voinut vaikuttaa asioihin.

Olen sitä mieltä, tällainen politiikanteko pitää loppua.

Niin kuin aikaisemmin totesin, rakennemuutoksia on vaikea tehdä. Onko tässä kouluja koskevassa kokonaisuudessa jo se maku, että taloutta ei tarvitse tasapainottaa, Salon Veden yhtiöittäminen saa taseen näyttämään paremmalta muutamaksi vuodeksi. Muistutan, että Salon Vettä ei ole vielä yhtiöitetty.

 

Hallitusaloite 26.03.2018

26.03.2019 15:09

Haluan, että hallitukselle tehdään selvitys –

Kotihoidon toiminnanohjausjärjestelmästä, joka on tullut käyttöön 2017 toukokuussa.

Mitä kotihoidon tiimejä on tällä hetkellä toiminnassa ja missä niiden kotipaikat ovat.

Kuinka monta hoitajaa eri tiimeissä on – montako asiakasta/hoitaja.

Miten pitkiksi matkat muodostuvat, jos asiakkaan luona käydään 3 krt/päivä, voiko asiakas
saada varmaa hoitoa välimatkojen takia esim. lääkitykseen liittyen.

Mihin perustuu se, että esim. Ollikkalan tiimin kotipaikka on Halikossa – onko kaikilla autot kulkemiseen, kuinka nopeasti päästään paikan päälle, jos on tarvetta jne.

Mitä säästöjä tästä kaikesta on tullut, jos sitä on haettu tai mitä muuta etua.

 

Marja Ruokonen, Vas.

 

1 | 2 | 3 | 4 >>