Mietteitä aluevaaleista..

29.12.2021 18:41

Aluevaalit lähestyvät vauhdilla, melkein liiankin nopeasti. Ymmärrän hyvin ihmisten hämmentyneisyyden vaalien suhteen, ei ole helppoa olla selvillä tästä todella suuresta kokonaisuudesta, mistä nyt on kysymys. Samanaikaisesti voi ajatella myös niin, että ovatko edes ehdokkaat ihan kartalla, tietävätkö hekään asian laajuutta ja vaikutuksia meidän jokapäiväiseen elämään. Lait on kuitenkin nyt hyväksytty ja eteenpäin on mentävä. Omalla tavallaan suuri ja tuntematon alue on edessä, miten siitä selvitään?

Monet ehdokkaat ajavat omassa agendassaan ihan yksityiskohtaisia asioita, mielenterveyspalvelujen edistämistä, lastensuojelua, vanhusten asioita jne. Tottakai meillä jokaisella ehdokkaalla on ne omat alueet, joihin haluaa panostaa ja jotka ovat ne ensisijaiset asiat. Tämä on ihan ymmärrettävää ja luonnollista. Kokonaisuudesta on kuitenkin kyse, ja ajan mittaan muodostuu se, miten ao. asioita tullaan edistämään. Se ei tapahdu ihan hetkessä, uskon, että pariin ensimmäiseen vuoteen meidän jokapäiväisessä elämässä ei paljon tule muutoksia tapahtumaan. Iso uudistus vaatii aikansa. Vielä ei tiedetä miten organisaatio muodostetaan, onko valiokuntia, lautakuntia vai miten eri alojen asiat tullaan hoitamaan. Muodostuuko esim. mielenterveys- ja vanhuspalveluille omat osionsa, joissa hoidetaan vain näitä asioita, miten terveyskeskukset tulevat sijaitsemaan eri kunnissa jne.

Vaaleissa on kuitenkin kysymys siitä, miten perusterveydenhuollon palvelut saadaan toimimaan kaikkialla Varsinais-Suomessa. 
Oikea-aikaiset palvelut, ennaltaehkäisy, mielenterveyspalvelut sujuviksi, terveyden edistäminen. Nämä kaikki vähentävät raskaiden palvelujen tarvetta.
Suuria haasteita riittää.

Varsinais-Suomessa vain 32% pääsee hoitoon viikossa, muualla Suomessa yleinen keskiarvo on 64%. Meidän pitää taata 7 vrk hoitotakuu ja luopua terveyskeskusmaksuista. Kaikissa sosiaali- ja terveyskeskuksissa pitää olla tarjolla perustason mielenterveydenhoitoon liittyvää osaamista ja palvelua.


Onkohan kaikkien työolot kunnossa? Ammattilaisten asiat pitää hoitaa ja tämä koskee koko maakuntaa.

Palveluiden tulee olla ihmistä lähellä - tarvitaan kiertäviä ammattilaisia ja etävastaanottoja.

Alan vetovoimaa tulee lisätä, ei pätkätöitä, eikä liikaa ylitöitä. Terveysala ei kestä enää yhtään enempää.

Keskeisenä on ollut sujuva pääsy lääkäriin. Mutta yhtälailla on kyse sosiaalipalveluista, vanhukset ja heidän asiansa arvokas hoitaminen. Lastensuojelu, nuoriso ylipäätään. 
Tässä vain muutamia huomioita, jatkan vielä myöhemmin asian perkaamista.

Tärkeintä nyt olisi, että te äänestäisitte. Ainoastaan sillä saadaan salolaisten ääni näkyviin ja kuuluviin.